И избягвайте диети, които имат изключително ниско съдържание на калории.


И избягвайте диети, които имат изключително ниско съдържание на калории.

Участие в диетична програма под наблюдението на лекар. Може да се наложи да завършите успешно 6-месечна програма за отслабване, преди да бъде дадено одобрение. Medicare не изисква тази 6-месечна програма, но все пак може да бъдете насърчени да участвате. Този тип диетична програма включва ежемесечни посещения при Вашия лекар или бариатричен хирург в продължение на 6 месеца. Застрахователните компании не се опитват да разберат дали можете да отслабнете чрез диета. Всъщност повечето застрахователни компании изискват теглото на пациента да бъде стабилно adamour в аптека през това време – без колебания нагоре-надолу – или може да ви бъде отказано покритие. Те искат да демонстрирате в продължение на 6 месеца преди операцията, че можете да се ангажирате с промени в начина на живот, които ще трябва да правите завинаги след операцията за отслабване. Психологическа оценка. Това е, за да сте сигурни, че разбирате операцията за отслабване и влиянието, което ще има върху начина ви на живот. Психологическата оценка също така проверява за нелекувано преяждане или други психологически проблеми. Хранителна оценка. Ще работите индивидуално с диетолог, за да очертаете конкретни хранителни промени и навици, които трябва да бъдат променени.

Какво се случва след това?

Когато изпълните тези стъпки, хирургът ще изпрати писмо с искане за предварително разрешение до вашата застрахователна компания. Писмото ще очертае вашата медицинска история и здравословни проблеми, свързани с вашето тегло, и ще предостави документация, че сте изпълнили всички изисквания за одобрение.

След това застрахователната компания ще прегледа вашия случай. Ако имате симптоми на състояния, свързани с теглото, компанията може да поиска специфични диагностични тестове, като сърдечна, белодробна или сънна апнея.

През този период водете точни бележки за всички комуникации между застрахователната компания и вашия хирург. Съхранявайте копия на попълнените застрахователни формуляри, изпратените писма и получените писма.

Ами ако вашата застрахователна компания откаже покритие?

Ако молбата ви бъде отхвърлена или ако застрахователната компания се съгласи да плати само малък процент от разходите, вратата не се затваря.

Продължение

Можете да напишете писмо с жалба до представителя на застрахователната компания (като надзорен орган по искове), който е подписал отказа. Преди да обжалвате, уверете се, че разбирате напълно вашата политика и че тя не изключва конкретно операцията за отслабване, която искате.

Също така се уверете, че ограниченията не са били в сила, когато за първи път сте започнали своя договор със здравния план.

Вашето обжалващо писмо трябва да включва:

Обяснение защо смятате, че процедурата трябва да бъде покрита Искане за пълно обяснение защо покритието е отказано (или се плаща на намалено ниво) Искане за копие на конкретното изявление – взето от книжката с полицата или обезщетенията – което обяснява защо вашето покритие е ограничено или отказано Копие от уведомлението за отказ Копие от писмото с искане за предварително разрешение от Вашия лекар

Може да ви е полезно да изпратите копие от писмото си за обжалване до застрахователния комисар на вашата държава или до отдела на корпорациите, ако сте обхванати от план за HMO. Можете да обясните, че имате проблеми, и да поискате помощ. Вашият бариатричен хирург може да ви помогне с вашата жалба.

Други начини за плащане за операция за отслабване

Ако нямате здравна застраховка или ако вашият застраховател няма да покрие операцията за отслабване, говорете с Вашия лекар и хирурга относно плановете за финансиране. Проверете лихвения процент и се уверете, че сте добре с всички условия.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Сара Гудел на 06 ноември 2019 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

 

Анита Куркулас, доктор по медицина, MPH, началник на минимално инвазивната бариатрична и обща хирургия, Медицински факултет на Университета в Питсбърг.

 

Американското дружество на пластичните хирурзи: "Застрахователно покритие: Ръководство за пациента."

 

Американско дружество за метаболитна и бариатрична хирургия: "Метаболитни & Бариатрична хирургия."

 

Медицинска справка на WebMD: "Подготовка за операция за отслабване" и "Вашите възможности в хирургията за отслабване: Изборът."

 

Национална конференция на държавните законодателни органи: "Здравна реформа и здравни мандати за затлъстяване."

 

 

Може да сте кандидат за операция за отслабване, ако:

Вие сте възрастен със затлъстяване, особено ако имате състояние, свързано с теглото, като диабет тип 2. Вие знаете рисковете и ползите. Готови сте да коригирате начина, по който се храните след операцията. Поемате ангажимент да направите промени в начина на живот, за да запазите теглото си.

Тийнейджърите обикновено не се подлагат на операция за отслабване, освен ако не са изключително затлъстели, с индекс на телесна маса (ИТМ) от най-малко 35 и със значително медицинско състояние, свързано с теглото.

Ако мислите за това, говорете с Вашия лекар дали това е добър вариант за вас.

4 вида хирургия за отслабване

Когато получите операция за отслабване, вашият хирург прави промени в стомаха или тънките черва, или и двете. Ето четирите метода, които хирурзите обикновено използват:

Стомашен байпас: Вашият лекар може да нарече това "Roux-en-Y" стомашен байпас или RYGB. Хирургът оставя само много малка част от стомаха (наречена торбичка). Тази торбичка не може да побере много храна, така че ядете по-малко. Храната, която ядете, заобикаля останалата част от стомаха, отивайки направо от торбичката към тънките черва. Тази операция често може да се направи чрез няколко малки разреза с помощта на камера, за да се види вътре (лапароскоп). Лекарите могат също да извършат мини-стомашен байпас, който е подобна процедура, която също се извършва чрез лапароскоп.

Регулируема стомашна лента: Хирургът поставя малка лента около горната част на стомаха ви. Лентата има малък балон вътре в нея, който контролира колко стегната или свободна е лентата. Лентата ограничава колко храна може да влезе в стомаха ви. Тази операция се извършва с помощта на лапароскоп. Тази процедура рядко се извършва в САЩ.

Стомашен ръкав: Тази операция премахва по-голямата част от стомаха и оставя само тясна част от горната част на стомаха, наречена стомашен ръкав. Операцията може също да ограничи хормона на глада грелин, така че да ядете по-малко.

Дуоденален превключвател: Това е сложна операция, която премахва по-голямата част от стомаха и използва стомашен ръкав, за да заобиколи по-голямата част от тънките черва. Ограничава колко можете да ядете. Това също така означава, че тялото ви не получава толкова голям шанс да абсорбира хранителните вещества от храната ви, което може да означава, че не получавате достатъчно от витамините и минералите, от които се нуждаете.

Продължение

Електрически имплант : Акумулаторната система Maestro работи като а пейсмейкър за доставяне на електрически импулси до нерв между стомаха и мозък , наречен блуждаещ нерв. Този нерв казва на мозък когато стомахът е пълен. Устройството се имплантира в корема и има дистанционно управление, което може да го регулира извън тялото.

При всякакъв вид операция за отслабване все пак трябва да се съсредоточите върху здравословното хранене и да станете по-активни като част от вашия начин на живот.

Предимства на операцията за отслабване

След операция за отслабване повечето хора губят тегло за 18-24 месеца. В този момент много хора започват да възстановяват част от загубените си килограми, но малцина възвръщат всичко.

Ако сте имали някакви медицински състояния, свързани със затлъстяване, те обикновено се подобряват след операция за отслабване. Някои състояния, като диабет, могат бързо да се подобрят. Други, като високо кръвно налягане, може да отнеме малко повече време.

Рискове и странични ефекти

Най-честите нежелани реакции включват гадене, повръщане, подуване на корема, диария, прекомерно изпотяване, повишено газове и замаяност.

Сериозните странични ефекти могат да включват кървене, инфекция, течове от местата, където са шевовете ви, и кръвни съсиреци в краката, които могат да се преместят към сърцето и белите дробове. Повечето хора не получават нито едно от тях.

Дългосрочните проблеми след операция за отслабване зависят от това какъв тип имате. Един от най-често срещаните проблеми, особено при стомашен байпас, е "дъмпинг синдром," при които храната се движи твърде бързо през тънките черва. Симптомите включват гадене, слабост, изпотяване, припадък, диария след хранене и невъзможност да се яде сладко, без да се чувствате много слабо. Може да се появи при до 50% от хората, които са имали операция за отслабване. Но избягването на храни с високо съдържание на захар и замяната им с храни с високо съдържание на фибри може да помогне за предотвратяването му.

Камъните в жлъчката могат да се образуват, когато бързо отслабнете много. За да помогне за предотвратяването им, Вашият лекар може да препоръча прием на допълнителни жлъчни соли през първите 6 месеца след операцията.

Ще трябва да се уверите, че получавате и достатъчно хранителни вещества, особено ако операцията е затруднила тялото ви да усвоява хранителните вещества от храната.

Тъй като бързата загуба на тегло и хранителните дефицити могат да навредят на развиващото се бебе, лекарите често съветват жените в детеродна възраст, които се подлагат на операция за отслабване, да избягват бременност, докато теглото им не стане стабилно.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от Наяна Амбардекар, д-р на 25 януари 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Съобщение за новини, Allergan.

Отделение по хранителна терапия, клиника в Кливланд.

Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания.

Съобщение за новини, FDA.

Опитвате се усилено, но този мащаб няма да помръдне. Единствено човешката природа е да се чуди дали тези килограми някога ще свалят. Но все още не вдигайте бялото знаме и отказвайте диетата си. Вижте дали едно от тези подли неща тайно се забърква с надеждите ви за отслабване.

Дали защото пропускам закуската?

Може да бъде. Когато вземете пропуск за първото хранене за деня, това може да работи срещу вас. Вероятно по-късно ще огладнеете, така че може да прекалите на обяд.

Опитайте се да ядете в рамките на един час след събуждането. Закуската с високо съдържание на фибри, богата на протеини, може да ви помогне да се чувствате сити, по-дълго. Опитайте извара с плодове, яйца с пълнозърнест препечен хляб или гръцко кисело мляко с банан.

Храня ли се твърде близо до лягане?

Едно късно вечерно хранене може да създаде проблеми за вашия план за отслабване. Това може да повиши телесната ви температура, кръвната захар и инсулина, което затруднява изгарянето на мазнините. Опитайте се да вечеряте поне 3 часа преди да заспите.

Внимавайте с похапването след вечеря. Поемате повече калории, отколкото осъзнавате, когато хапвате, докато гледате телевизия или използвате компютъра. Може също да се изкушите да ядете нездравословни храни като сладолед или картофен чипс.

Дали защото съм подложен на прекалено голям стрес?

Възможно е. Може да ви накара да посегнете към висококалорични храни с високо съдържание на мазнини. Вашето тяло също е склонно да съхранява повече мазнини, когато сте стресирани.

За да намалите стреса, опитайте упражнения или медитация.

Заради пола ми ли е?

Може да има разлика в начина, по който губите тегло. Скорошно проучване показва, че е по-лесно за мъжете бързо да свалят килограми. Но жените са склонни да имат по-голям успех с дългосрочни усилия.

Къде отслабвате също може да се различава. Мъжете първо губят мазнини от корема, но тази зона може да бъде по-трудна за дамите.

Горя ли калории по-бавно от другите хора?

Евентуално. Колко бързо ги изгаряте зависи от вашия метаболизъм – химични реакции, които поддържат тялото ви.

Ако имате бавен метаболизъм, може да са виновни вашите гени. Или може да нямате достатъчно чиста мускулна маса. Хората с слаби, мускулести тела изгарят повече калории от хората с по-висок процент телесни мазнини.

Продължение

Други неща, които могат да повлияят на това как изгаряте калории:

Остарявам. Метаболизмът ви се забавя с около 2%-8% на всяко десетилетие. Това може да е от намалена мускулна маса.

Хранене твърде малко. Звучи странно, но истината е, че ако пропускате хранене или спазвате много нискокалорична диета, това може да има обратен ефект, като ви накара да горите калории по-бавно.

Искате ли да ускорите метаболизма си? Повдигайте тежести, за да увеличите чистата си мускулна маса. И избягвайте диети, които имат изключително ниско съдържание на калории.

Спя ли достатъчно?

Когато не получите своите ZZZ, това може да затрудни загубата на тегло. Вашият метаболизъм може да се забави и няма да горите калории толкова бързо, колкото искате.

Може също да имате по-малко енергия, когато не спите достатъчно. Това затруднява упражняването.

Когато сте уморени, е по-вероятно да направите лош избор на диета, като например да изберете сладкиши пред плодове. В неотдавнашно проучване хората, които не са спали достатъчно, ядат около 300 калории повече на ден, отколкото тези, които почиват повече.

Моите гени ли са?

Може би. Някои тела просто са по-добри в изгарянето на мазнини от други. Това е нещо, което наследявате от вашите родители или баби и дядовци.

Вие нямате никакъв контрол върху гените, които са ви предадени, така че може да се наложи да работите малко повече, за да изгорите калории и да отслабнете.

Щитовидната ми жлеза действа ли?

Ако е слабо активен, може да имате състояние, наречено хипотиреоидизъм. Това може да доведе до наддаване на тегло от натрупване на сол и вода в тялото ви.

Свръхактивната щитовидна жлеза се нарича хипертиреоидизъм. Много хора с него губят тегло, но други качват излишни килограми, защото може да ви накара да се почувствате по-гладни.

Как щитовидната жлеза влияе върху метаболизма, енергията и теглото ви е сложно. Други хормони, протеини и химикали също могат да играят роля. Консултирайте се с Вашия лекар, ако смятате, че това е проблем.

Дали се дължи на проблем с цялостното ми здраве?

Медицинските състояния правят по-трудно отслабването. Някои неща, които биха могли да причинят проблемите ви с теглото, са:

Хранителни разстройства като булимия Сърдечно заболяване Хормонални нарушения Нарушения на съня като сънна апнея

Някои лекарства също могат да нанесат удар върху усилията ви да свалите няколко килограма. Например, може да имате проблеми със загубата на тегло, ако приемате лекарства за:

алергии Контрол на раждаемостта депресия Диабет епилепсия Високо кръвно налягане Биполярно разстройство шизофрения

Ако имате едно от тези състояния и теглото е проблем за вас, говорете с Вашия лекар. Те може да успеят да променят вашите лекарства.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Наяна Амбардекар, д-р на 17 юли 2019 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Донг, Ф. Международно списание за превод & Обществена медицина, Февруари 2014.

Академия по хранене и диететика: "Митове и факти за метаболизма," "Какво е витамин D?"

Американската академия на семейните лекари: "Какво е необходимо, за да отслабнете," "Какво трябва да знаете, преди да започнете план за отслабване."

Американска психологическа асоциация: "Стрес и хранене."

Американска асоциация на щитовидната жлеза: "Щитовидна жлеза и тегло."

Национална фондация за сън: "Как когато ядете се отразява на теглото ви?" "Отслабване със сънна апнея."

Коалиция за действие срещу затлъстяване: "Поставяне на науката зад упражненията – тренирайте по-интелигентно, а не по-трудно."

Здравен университет на Уисконсин: "Съвети за здравословна закуска," "Липса на сън и наддаване на тегло."

Съвет на витамин D: "Ново проучване предполага, че добавката на витамин D помага за загуба на тегло при хора с наднормено тегло и затлъстяване," "Имам ли недостиг на витамин D?"

Как работи операцията за отслабване и може ли да ви помогне? Получете тук отговори на често задавани въпроси относно операцията за отслабване.

Трябва ли да помисля за операция за отслабване?

Операцията за отслабване не е за всеки. Лекарите обикновено го препоръчват само за хора, които:

Имате индекс на телесна маса (ИТМ) от 40 или повече – около 100 паунда с наднормено тегло за мъжете и 80 за жените Имате по-нисък ИТМ (35 до 40), но също така имате сериозни здравословни проблеми, свързани със затлъстяването, като сърдечни заболявания, диабет тип 2, висок холестерол или тежка сънна апнея Опитали са и не са успели да отслабнат с нехирургични средства като диета и упражнения Разбират напълно рисковете, свързани с операцията за отслабване и са мотивирани

Как операцията за отслабване ще ми помогне да отслабна?

Има два основни типа хирургия за отслабване – рестриктивни операции и операции с малабсорбция (и също операции, които са комбинация от двете процедури). Всеки от тях помага при загуба на тегло по различни начини.